Tanulási típus teszt

Melyik tanulási forma a legjobb nekem?

tanulás

Minden új tanítványomnak felteszem a kérdést: hogyan szoktál tanulni? Sokszor a válasz azonban nem is olyan egyértelmű, mint amilyen könnyű a kérdés… Ha tudjuk magunkról vagy gyerekeinkről, hogy a vizuális, az auditív, vagy az olvasás utáni tanuló csoportba tartozunk, vagy esetleg ezek kombinációiba, akkor sokkal egyszerűbb lesz nyelvet vagy bármi mást gyorsan megtanulnunk.

A következő teszt segítségével könnyedén eldönthetitek, melyik típus(ok)ba tartoztok. A kiértékelés mellett hasznos tippeket is kaptok, hogy típusotoknak megfelelően milyen apró trükköket vessetek még be a tanulás során, hogy sikeresebbek legyetek, mint valaha 😉

Jó szórakozást!

Tanulási típus teszt letöltése

Hanganyag:

 

EREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE & TIPPEK

Ha a VIZUÁLIS teszten érted el a legmagasabb pontszámot:

A legtöbben a vizuális típusba tartoznak, azaz látás és vizuális ingerek alapján tanulnak a legkönnyebben. A vizuális típusok grafikonok, képek segítségével sokkal többet tudnak tanulni, mintha összefüggő szöveget olvasnának, vagy egy előadást hallgatnának meg. A könyveknél sokkal jobb, ha színes, multimédiás eszközök segítségével tanulnak. Ha mégis könyből vagy jegyzetből kell tanulniuk, akkor fontos, hogy az olvasott szövegben kijelöljék a kulcsszavakat, vagy egy-egy hallott előadáshoz, anyagrészhez mindig képzeljék el képekben is a hallottakat.

További tippek:

– Csinálj rendet, mielőtt elkezdesz tanulni, hogy a gondolataid ne kalandozzanak el a tanuladó képekről másra!

– Használj színeket a kulcsszavak kijelöléséhez, például szövegkiemelőket, színes ceruzákat!

– Mindig húzd alá a legfontosabb információkat, tudnivalókat a szövegben!

– A megtanulandónak megfelelően rajzolj szimbólumokat, elmetérképet vagy akár képregényt! 

– Készíts anyagrészenként kis színes tanulókártyákat; a teljes anyagra pedig elemtérképet!

 

Ha az AUDITÍV teszten érted el a legmagasabb pontszámot:

Az auditív tanulók hallás után tanulnak a leggyorsabban, tehát ha elmesélik, összefoglalják nekik a lényeget. Nem esik nehezükre hosszabb távon sem odafigyelni előadásokra vagy tanórákra. A legegyszerűbben úgy tanulnak, ha hangosan olvassák a tananyagot, vagy előadják azt másoknak.

További tippek:

– Mondd fel magadnak a megtanulandó anyagot/ szavakat diktafonra és hallgasd vissza minél többször!

– Énekelj tanulás közben! Viszont ne kapcsolj rádiót vagy más zenét tanulás közben!

– Tanulj csoportban, ahol megbeszélitek a tananyagot! 

– Ha idegen nyelvet tanulsz, feltétlen ragadj meg minden alkalmat, hogy beszélgetve gyakorolhass!

 

Ha az OLVASÁSI teszten érted el a legmagasabb pontszámot:

Az olvasás után tanulók vannak a legkevesebben. Számukra fontos, hogy leírva lássák az anyagot és aztán önmaguk is jegyzeteket készítsenek. Különösen jól szerepelnek írásbeli vizsgákon, mikor automatiksan elő tudják hívni az olvasott és írott szövegeket.

További tippek:

– Tanulj könyvtárban, ahol rengeteg könyv és csendes környezet áll rendelkezésedre!

– Használj egy jegyzetfüzetet, amibe bármikor bármit fel tudsz írni! 

– Akár többször is készíts vázlatot ugyanabból az anyagrészből, amikor újra és újra ismétled őket!

– A multimédiás anyagokat nyomtasd ki fekete-fehérben!

 

Ha a VIZUÁLIS és AUDITÍV teszten érted el a legmagasabb pontszámot:

Ez esetben igazak lesznek rád a vizuális és auditív jellemzésnél külön-külön leírtak. Bármelyiknél leírt tippeket alkalmazhatod, vagy akár kombinálhatod is őket. Például német szókincs tanulásnál a különböző névelőjű főneveket jelöld 3 különböző színnel, tanulás közben pedig nézd a jegyzetet és hangosan mondd is ki a szavakat!

 

Ha a VIZUÁLIS és OLVASÁSI  teszten érted el a legmagasabb pontszámot:

Ez esetben igazak lesznek rád a vizuális és olvasási típus jellemzésnél külön-külön leírtak. Bármelyiknél leírt tippeket alkalmazhatod, vagy akár kombinálhatod is őket. Viszont ha kinyomtatod az anyagokat, akkor inkább színes nyomtatást válassz.

 

Ha az AUDITÍV és OLVASÁSI teszten érted el a legmagasabb pontszámot:

Ez esetben igazak lesznek rád az auditív és olvasási típus jellemzésnél külön-külön leírtak. Bármelyiknél leírt tippeket alkalmazhatod, vagy akár kombinálhatod is őket. Használj táblát az előadásaidhoz, mert ez segít, hogy a magyarázat során újra felírhasd a kulcsszavakat magadnak és a hallgatóságnak is.

 

Ha azonos pontszámot értél el mindhárom teszten:

Ez esetben igazak lesznek rád a vizuális, az auditív és olvasási típus jellemzésnél külön-külön leírtak. Bármelyiknél leírt tippeket alkalmazhatod, vagy akár kombinálhatod is őket.

Az e-Learning egyszerre az összes tanulási készséget aktiválja, tehát ha fejleszteni szeretnénk magunkat és a korral is haladni akarunk, akkor mindenképp a számítógépes tanulást javaslom mind a nyelv, mind más tantárgyak tanulásához. A következő bejegyzésben arról olvashattok, hogyan képezzétek tovább legerősebb készségetek, vagy hogyan gyakoroljátok azt, ami leggyengébben megy.