Melyik német nyelvvizsgát tegyem le Németországban?

A legtöbb német nyelvtanuló szeretne valamilyen papírt szerezni német tudásáról. Természetesen a papír nem csak a nyelvtudás bizonyítására hasznos, hanem a szakmai életben is igen jól hasznosítható világszerte. Mivel egyre több németországi tanuló keres meg a kérdéssel, hogy melyik nyelvvizsgát ajánlom Németországban, összefoglalom Nektek ezzel kapcsolatos tapasztalataimat és meglátásaimat.

nyelvvizsga

A választáshoz a legfontosabb a cél meghatározása, amiért a nyelvvizsgát leteszitek. Nem mindegy, hogy hol szeretnétek érvényesíteni a papírt. Magyarországi diploma kiváltásához, német nyelvterületen való továbbtanuláshoz (pl. németországi főiskolákon, egyetemeken), német nyelvterületen való munkavállaláshoz (pl. németországi, ausztriai, svájci munkahelyhez), vagy „hazavinnétek“ a német tudást a magyar munkaerőpiacra.

A magyarországi diploma kiváltásához figyelembe kell venni a feltételeket. Amennyiben kétnyelvű vizsgát kérnek, akkor a különbözeti és átírási költségeket megspórolva: magyarországi vizsgát javaslok, melyen biztosan lesz fordítási feladat (konkrét német szöveg magyarra lefordítása vagy német hallás-/olvasásértési feladat magyar kérdésekre magyar válasszal). Amennyiben kétnyelvű szakmai nyelvvizsgát kérnek, akkor kimondottan az adott szaknyelv szókincsét kérdezik ki majd a vizsgán, így mindenképp érdemes az adott vizsgára felkészítő speciális feladatokat begyakorolni.

A német nyelvterületen való továbbtanuláshoz először is a főiskola vagy egyetem kiírásában kell megnézni, milyen szintű vizsgát kérnek a feltételek között és van-e preferált vizsgatípus. De általánosságban a felsőfokú (C1) TestDaF vagy DHS-t elfogadják.

nyelvvizsga

A német nyelvterületen való munkavállaláshoz szeretnétek vizsgát, akkor a Goethe, a TELC vagy a TestDaF lehet a legjobb választás. Azonban leggyakrabban a papír helyett az interjún való szereplés a döntő, hogy ott maga a munkáltató megfelelőnek ítéli-e meg a nyelvtudásotokat az adott munkakör betöltéséhez. Ebben a legkülönbözőbb tapasztalatokat hallottam már, hogy “néhány német szóval” nagyon jó munkahelylet kapott valaki és az ellenkezőjét is, hogy viszonylag magabiztos nyelvtudás ellenére sem a jelöltet választották.
A háttértörténetről annyit írnék, hogy a “néhány szó” kategória egy Stuttgarthoz közeli idősek otthonába készülő hölggyel történt, aki egyetlen szót sem beszélt németül, mikor felkeresett, hogy 30 nap múlva egy próbanap keretében (a betegekkel való kommunikációja alapján) az intézmény igazgatónője eldönti, hogy felveszi-e vagy sem. Az egy hónap alatt 20 nyelvóra segített, hogy sikerrel járjunk! 🙂
A magabiztos nyelvtudás esetében pedig szintén egy fiatal hölgy keresett fel azzal, hogy jövő héten egy fontos interjúsorozaton kell résztvennie pénzügyi területen és szeretne 3 szakmai “interjúzós” órát venni. Az interjú teljes szövegét előre megírta magának (csak apróbb javításokra volt szükség), sőt betéve tudta is, mégsem őt választották ki. Azonban 1 év múlva felsőfokú nyelvvizsgát tettünk és ma egy nagy autógyártó cégnél, Münchenben dolgozik csoportvezetőként 🙂

Ha német nyelvtudásotokat a magyar munkaerőpiacon szeretnétek majd kamatoztatni, akkor a németországi Goethe Institut nyelvvizsgáival biztos nem nyúltok mellé, mivel a Goethe hírneve az egész világon jelen van, mint németországi hivatalos nyelvvizsgaközpont. Berlinben például a 2016 nyári adatokat figyelembe véve 200€ a B2-es nyelvvizsga letételének díja, míg Budapesten ugyanez 33.500Ft. (Újabban a TELC is erőteljesen hódít európaszerte, azonban még nem tudta kiütni a Goethe-t. A TELC ára Budpaesten 32.500Ft, Berlinben kb. 100€.)

A nyelvvizsgákra kattintva elolvashatjátok, milyen feladatokat tartalmaznak a különböző vizsgák és mi a követelményrendszerük, melyik nyelvtanulótípusoknak ajánlott.

Írjátok meg nekem és tanulótársaitoknak tapasztalataitokat a megjegyzés mezőben vagy a Facebook-on.

Szórakoztató nyelvtanulást, hatékony felkészülést & sikeres vizsgát kívánok!

Ági

Posted in cikkek, német and tagged , .

Leave a Reply