Tippek sikeres nyelvvizsgához

Fontolgatod, hogy próbára teszed idegen nyelvi tudásod? Épp nyelvvizsgára készülsz? Esetleg nem sikerült az előző próbálkozásod? Most kaptok 6 olyan tanácsot, amit ha megfogadtok, garantáltan „megfelelt” bizonyítvánnyal mentek majd haza a nyelvvizsgáról.

A sikertelen nyelvvizsga letöri, kedvtelenné teszi a nyelvtanulót, elveszi az önbizalmát és motivációját. Tehát ha a valaki rászánja magát a nyelvvizsgára, akkor mindenképp érdemes rászánnia az időt, pénzt és energiát is, hogy alaposan felkészüljön. A jól megalapozott nyelvtudással nem csak a vizsgán fogunk boldogulni, hanem ami még annál is fontosabb, az életben is!

A sikeres nyelvvizsga felkészülés alapjai:

  1. Rendszeresség

A nyelvtanulás olyan, mint a sport. Ha nem rendszeres, akkor sajnos nem is érjük el általa a kívánt célt. Előre jelöld ki naponta vagy hetente azokat az időpontokat, amikor tanulni, gyakorolni tudsz. A mai rohanó világban érdemes azt a vizsgafelkészülési formát választanunk, ami a leginkább beleillik napi időbeosztásunkba. Az egyik legrugalmasabb példa erre az online tanulás: interaktív feladatokkal és Skype-os beszélgetési lehetőséggel.

  1. Mindennapos gyakorlás

A rendszerességet úgy biztosíthatod a legegyszerűbben, ha szórakoztatóan csempészed be mindennapjaidba a nyelvet: naponta megnézel egy-egy idegen nyelvű filmet, olvasol egy-egy idegen nyelvű cikket, külföldi chatpartnert keresel, vagy például a Kerek világ facebook oldalán megoldod a napi feladatokat.

  1. Saját haladási ütem

Ez nem verseny! A nyelvet magadnak és magadért tanulod, az élvezet kedvéért, hogy használd azt: más kultúrából érkező emberekkel kommunikálhass, idegen nyelven is olvashass vagy épp eredetiben meghallgasd a kedvenc színészed alakítását. Minden ember teljesen egyedi, tehát a nyelvtanulási ütemük is eltérő. Csak akkor menj el a vizsgára, ha te belül azt érzed, hogy megérettél a megpróbáltatásra. Ne azért menj, mert „küldenek”! Ne hasonlítsd magad senkihez, viszont a saját mércédnél soha ne add alább!

  1. Időben kezdd el a felkészülést!

Ha valamilyen időkorláthoz lenne kötve a papír megszerzése, akkor viszont ne halaszd utolsó pillanatra a felkészülést. Ugyanis bizonyos készségeink, mint például a hallásértés vagy a beszédkészség nem fejlődnek olyan gyorasan, mint a többiek. Ezekből biztosan nem tudsz a vizsga előtti nap. Körülbelül 3-6 hónap intenzív és célzott gyakorlás szükséges a nyelvvizsga témaköreiből ahhoz, hogy a vizsgán is meggyőzően szerepelj majd.

  1. Válaszd a megfelelő nyelvvvizsgát!

A vizsga kiválasztásnál mindig mérlegeljük: mihez kell a nyelvvizsgapapír, melyek a személyes erősségeink vagy gyengeségeink. A próbanyelvvizsgák és mintafeladatlapok lehetőséget biztosítanak, hogy leteszteljük, mennyire nekünk való az a vizsgatípus. A nyelvvizsga választás szempontjairól még részletesebben egy korábbi cikkben olvashattok.

       6.   Helyes szintbecslés!

Ha az otthoni gyakorlás során már bő 2 hete folyamatosan 70% feletti pontszámot sikerül elérned, akkor jelentkezz be a következő nyelvvizsga időszakra. Ugyanis kb. 6-8 héttel a vizsga előtt be kell jelentkezni a nyelvvizsgára. Ezen időszak alatt pedig a teljesítményed a további gyakorlással bizonyára még javulni fog. Így a vizsgadrukk sem ronthatja majd a pontszámodat 60% alá 😉

Sok sikert minden Vizsgázónak! 🙂

Ági

Posted in cikkek and tagged , , , .